Ivaerk24
Forside investering Toppen af dansk erhvervsliv mangler én ting: Kvinder

Toppen af dansk erhvervsliv mangler én ting: Kvinder

Business,Woman,letter,forretningskvinde,brev
Shutterstock.com

Kun 15 % af danske topledere er kvinder – og det koster os dyrt.
Diversitet er ikke længere et spørgsmål om ligestilling alene – det handler om konkurrenceevne, innovation og bedre bundlinje. Virksomheder med mangfoldige ledelser klarer sig dokumenteret bedre, men alligevel halter dansk erhvervsliv bagefter.

Vi kvinder har kompetencerne, ambitionerne og erfaringen – nu skal vi også tage pladsen. Det er tid til at rykke frem i bussen, tage chancer og turde lede. For når flere perspektiver får plads, træffes bedre beslutninger.

Diversitet er ikke nice to have. Det er need to win.

Lige nu læser andre

Diversitet skaber værdi – men kvinderne mangler stadig i front

Dansk erhvervsliv har rykket sig – men ikke nok. For selvom vi i årevis har talt om kønsdiversitet, er virkeligheden stadig, at toppen af dansk erhvervsliv domineres af mænd. Kun hver femte bestyrelsespost i de største danske virksomheder besiddes af en kvinde, og i direktionerne er andelen endnu lavere.

Ifølge Danmarks Statistik er blot 15 % af de danske topledere kvinder, og kun 21 % af bestyrelsesmedlemmer i danske C25-selskaber er kvinder (Dansk Industri, 2024). Det til trods for at kvinder i dag er højtuddannede, ambitiøse og udgør over halvdelen af arbejdsstyrken.

Men hvorfor er det vigtigt? Fordi diversitet ikke er et imageprojekt – det er god forretning. Forskning fra bl.a. McKinsey og Harvard Business Review viser, at virksomheder med mangfoldige ledelsesteams klarer sig bedre økonomisk, har højere innovationskraft og lettere ved at tiltrække og fastholde talenter.

Kvinder bringer nye perspektiver

Kvinder bidrager med erfaring, empati, samarbejdsevner og ofte en mere langsigtet tilgang til strategi og ledelse. Det handler ikke om, at kvinder er bedre end mænd – men om, at blandede teams skaber bedre resultater. Flere synsvinkler omkring bordet giver mere nuancerede beslutninger og færre blinde vinkler.

Læs også

Samtidig viser undersøgelser, at kvindelige ledere scorer højere på parametre som social ansvarlighed, medarbejderudvikling og tillidsbaseret ledelse – kvaliteter, der i stigende grad efterspørges i et forandringspræget erhvervsklima.

Tiden er inde – vi skal turde mere

Men lad os også være ærlige: Vi kvinder skal selv rykke længere frem i bussen. Mange af os venter på at blive spurgt, at være “helt klar”, eller at nogen åbner døren for os. Men virkeligheden er, at vi ofte selv skal tage initiativet.

Vi må turde tage chancer. Skubbe på. Tage ordet. Også når det føles utrygt. Diversitet i toppen kommer ikke kun gennem strukturelle forandringer – det kræver også, at flere kvinder tør stille sig forrest, sige ja til ledelse, investering og bestyrelsesarbejde – og være risikovillige.

Diversitet er fremtidens konkurrencekraft

Virksomheder, der ikke tager diversitet alvorligt, taber på både talent, innovation og relevans. Fremtidens vindere bliver dem, der skaber plads til forskellighed – og som giver både mænd og kvinder mulighed for at sætte retning.

Det er ikke kun et spørgsmål om ligestilling. Det er sund fornuft. Og god forretning.

Læs også